Kriptovalute

Svet kriptovalut se razvija hitro in divje. Skoraj vsak dan se pojavi nova kriptovaluta in skoraj vsak dan  marsikatera tudi izgine s trga. Toda to ne spremeni dejstva, da so kriptovalute tukaj zato, da ostanejo in spremenijo svet. Vse več podjetij odkriva moč »pametnih pogodb« (Smart Contracts) oziroma vrednosti žetonov na podlagi Ethereum platforme, ki nudi vse več realnih aplikacij v blockchain tehnologiji. Na tem trgu se dogaja revolucija. Institucionalni vlagatelji začenjajo kupovati kriptovalute, banke in vlade pa se začenjajo zavedaji, da jim ta tehnologija lahko vzame nadzor. Kriptovalute spreminjajo svet kot smo ga poznali do sedaj. Korak za korakom. Lahko ste blizu in samo opazujete ali pa postanete del revolucije!

Kripto novice

 1. Kriptovalute centralnih bank

  19 oktober 2020

  Trenutno kar 80 % centralnih bank išče način kako v svoje poslovanje implementirati digitalno valuto (Central Bank Digital Currencie) in več kot 50 % centralnih bank že testira pilotne projekte. Ob tem je smiselno narediti primerjavo z že obstoječimi digitalnimi valutami. Zelo hitro se lahko ugotovi, da so digitalne valute centralnih bank popolnoma v nasprotju z načeli digitalnih valut. Prvotni namen kriptovalut je bil zavarovati premoženje ljudi, ki ne bi želeli, da se jih prisili v uporabo digitalnih valut, ki bi bile alternative gotovini in podprte s strani centralnih bank. Prva in najpomembnejša razlika je, da se kriptovalute opirajo na motivirana vozlišča, z mednarodno razdeljenimi udeleženci, medtem ko je cilj centralnih bank javna politika za eno državo ali morda za skupino držav. Druga pomembna razlika pa je v načelo zasebnosti in osebnega skrbništva, ki ju digitalne valute centralnih bank zagotovo ne bodo spoštovale, saj so tesno povezane z davčnimi organi. Ustvarjanje novih digitalnih valut centralne banke lahko nekateri vidijo kot korelacijo z uspehom kriptovalut, v resnici pa so bolj konkurenca kot ponudba za sodelovanje. Vse bolj se namreč kaže, da je neizogibno ustvarjanje in distribucija digitalnih valut centralnih bank ključni razlog, zakaj kriptovalute sploh obstajajo.

 2. Slovenija med vodilnimi v kripto svetu

  16 oktober 2019

  Da Sloveniji svet kripto valut ni tuj, je svetu pokazala s kripto menjalnico, ki sta jo sredi leta 2011 ustanovila dva Slovenca. Pet let kasneje je Slovenija dobila svoje prvo Blockchain startup podjetje, kateremu je kasneje sledila še cela vrsta bolj ali manj uspešnih t.i. ICO projektov (Initial Coin Offering) v različnih panogah: energetiki, financah, športu, podjetništvu, glasbi, zavarovalništvu,… K temu so seveda pripomogli tudi državne inštitucije, ki so omogočile prijazno okolje za zagon kripto-blockchain startup podjetij in tako Sloveniji omogočile, da se je v tem pogledu uvrstila tik za Švico, Giblartarjem, Malto in Bermudi. Kljub temu, da nas ostale države že lovijo za rep, pa se Slovenija lahko v svetu kripto valut pohvali z novim dosežkom. Je namreč ena izmed držav v kateri se je pri nakupih dobrin, najhitreje širi mreža fizičnih trgovin, ki za plačilo sprejemajo digitalno valuto Bitcoin Cash (BCH). Teh naj bi bilo že več kot 450, kar je seveda odlična vzpodbuda za nadaljnje širjenje uporabnosti kripto valut.

 3. Mobilni operater sprejema kripto valute

  23 avgust 2019

  Eden največjih mobilnih operaterjev v Avstriji (A1) sprejema kripto valute za plačilo svojih storitev v določenih trgovinah. Operater, ki ima okoli 5,1 milijoni mobilnih in 2,1 milijonom fiksnih uporabnikov, v sedmih poslovalnicah v Avstriji že nudi možnost plačevanja storitev s kripto valutami. Trenutno naj bi bilo možno njihove storitve plačati z naslednjimi digitalnimi valutami: Bitcoin, Dash, Ethereum, Litecoin, Stellar in XRP. Tako kot pri ostalih priljubljenih rešitvah plačevanja s kripto valutami, se tudi v tem primeru nihanje cen absorbira skozi arhitekturo bančnih rešitev. Pri mobilnem operaterju pravijo, da ta plačilna možnost ni namenjena le lokalnemu prebivalstvu temveč tudi turistom. Direktor marketinškega oddelka pri mobilnem operaterju namreč meni, da je plačilni promet kot ga poznamo danes v zatonu, zato nameravajo s tem projektom preveriti potrebo in interes po digitalnih valutah v Avstriji.

 4. Hladna denarnica Chailock

  31 julij 2019

  Youniqx Identity AG, hčerinsko podjetje avstrijske državne tiskarne, ki je bilo ustanovljeno leta 2017, je pred kratkim predstavilo t.i. hladno denarnico za digitalne valute. Varnost denarnica, poimenovane Chainlock, temelji na podlagi patentirane tehnologije in je namenjena imetnikom večjega premoženja v kriptovalutah. Njihova tehnologija omogoča, da se generiranje digitalnih ključev izvaja po zelo visokem varnostnem standardu. Chainlock je plastična kartica, podobna kreditni kartici, ki je odporna na vodo in visoko temperaturo. Kartica ima številne varnostne funkcije, vključno z varnostnim pečatom, ki zagotavlja, da zasebnega ključa ni mogoče tajno prebrati. Poleg tega vsebuje tudi holografske elemente z namenom zaščite pred ponarejanjem. V denarnici je moč shraniti tudi t.i. vrednostne žetone (security tokens), ki so v blockchainu upoštevani kot vrednostni papirji, s katerimi lahko v kombinaciji s pametno pogodbo sklepate posle (transakcije) brez posredništva tretje osebe (npr. banke). Denarnica s tako patentirano varnostno rešitvijo, je bila deležna velikega navdušenja tudi na določenih trgovalnih platformah.

 5. Kriptovalute vstopajo na zavarovalniški trg

  17 april 2019

  Nedavno je bil v Franciji sprejet zakon, da lahko francoski zavarovalniški trg, ki naj bi obsegal okoli 2,2 bilijona evrov, investira tudi v kriptovalute, kot je na primer Bitcoin in to v neomejeni višini investicije. Določba zakona omogoča zavarovalnicam, da vlagajo v kriptovalute preko specializiranih profesionalnih skladov in jim celo omogoča, da ponujajo police življenjskega zavarovanja, izpostavljene trgu kriptovalut. Francozi se na zavarovalniške produkte zanašajo v povezavi z naložbami in prihranki za pokojnino predvsem zaradi davčnih ugodnosti. Zavarovalne police v Franciji dejansko odražajo 40 % finančnih sredstev gospodinjstev, kar presega vrednost vrednostnih papirjev, gotovine in drugih varčevalnih produktov. Novico o umestitvi kriptovalut v zavarovalniški trg je potrdil tudi Joel Giraud, namestnik in upravitelj proračuna politične stranke Emanuella Macrona, a hkrati zatrdil, da slednja kripto-iniciativa ni v povezavi z glavnim ciljem francoske gospodarske preobrazbe (PACTE).

 6. Bitcoin prihaja na borzo Nasdaq

  05 december 2018

  Joseph Christinat, podpredsednik medijske skupine pri Nasdaqu je potrdil, da bo terminska pogodba na Bitcoin (Bitcoin Futures), uvrščena na njihovo borzo v prvi polovici prihodnjega leta. Čakajo sicer še na potrditev s strani komisije za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC), kar pa naj bi bila zgolj formalnost. Kljub trenutni situaciji na trgu kriptovalut, bo potrditev uvrstitve prej omenjene terminske pogodbe na Nasdaq povečalo zaupanje in interes pri tradicionalnih bančnih institucijah, saj naj bi kriptovalute v prihodnje igrale pomembno vlogo v svetovnih financah. Joseph Christinat je še dodal: » V ta projekt smo vložili zelo veliko denarja in energije veliko prej preden je trg vstopil v krizo, zato ne bomo dovolili, da bi trenutna situacija vplivala na našo časovnico. Ne in pika. To bomo naredili, ne glede na vse.« Večina analitikov tega trga se strinja, da naj bi uvrstitev terminske pogodbe na Bitcoin prinesla trgu kriptovalut potrebno stabilnost, ki mu jo sedaj močno primanjkuje.

 7. vPlačilo z IOTA preko e-pošte

  03 oktober 2018

  Si predstavljate, da bi kriptovaluto, namesto iz svoje e-denarnice, prejemniku poslali kar preko elektronske pošte? Da, to je mogoče sedaj narediti s kriptovaluto IOTA. Vse kar je potrebno narediti je, da se interesent registrira v za to namenjeni spletni račun. Po tem pošiljatelj vpiše elektronski naslov prejemnika, izbere znesek za prenos in po želji doda še sporočilo ob transakciji. Takoj po potrditvi  transakcije v glavnem omrežju Tangle, prejemnik in pošiljatelj prejmeta elektronsko sporočilo o prenesenem znesku. Poleg tega, da s kriptovaluto IOTA plačujete preko uporabniškega grafičnega vmesnika, lahko vključite tudi funkcijo s katero prednastavite morebitna prihodnja plačila. A, da bi spletne trgovine kot plačilno sredstvo lahko vključile kriptovaluto IOTA, je bilo potrebno rešiti še eno težavo. Običajni način prejemanja plačil se je namreč začel z objavo javnega naslova kamor je  kupec lahko poslal plačilno sredstvo (IOTA). Takoj po prejemu plačila v prej omenjeni kriptovaluti, je bilo le-to potrebno prenesti na privatni naslov in objaviti nov javni naslov za naslednje plačilo. Še večjo težavo je to predstavljalo pri javnih IOTA naslovih, ki so bili namenjeni donacijam saj se doniranih sredstev ni smelo premakniti z javnih naslovov. To so preprosto rešili tako, da namesto ustvarjanja in objavljanja novih naslovov sprejemanja ter premikanja sredstev, uporabniški vmesnik uporabniku omogoča kreiranje edinstvenega naslova elektronske pošte na katerega lahko prejema kriptovaluto IOTA. Zanimiva rešitev, ki se bo v prihodnje, kot ena izmed plačilnih opcij, zagotovo znašla v različnih poslovnih modelih in gospodarskih panogah.

 8. Kriptovalute in zadnje četrtletje

  25 september 2018

  Čeprav je Bitcoin relativno mlada »valuta«, se že kažejo določeni vzorci gibanja cene znotraj posameznega leta. Sodeč po obdobju od leta 2012 do leta 2018 je namreč opaziti, da je njegova cena v začetku leta padajoča, proti koncu leta pa v povprečju narašča. V prej omenjenih letih, od meseca oktobra do meseca decembra, se je cena Bitcoina tako v povprečju zvišala kar za 73 %. Čeprav ni jasnega razloga zakaj je temu tako, podatki nakazujejo na to, da se s koncem leta povečuje zanimanje za trg kriptovalut. Mnogi analitiki to pripisujejo t.i. decembrskemu učinku. Učinek je posledica  dodatnih finančnih prilivov in sklenjenih poslov, ki morajo biti zaradi računovodskih in davčnih razlogov praviloma zaključeni do konca leta. To aktivno, decembrsko dogajanje na finančnih trgih pa v določeni meri posledično vpliva tudi na trg kriptovalut. Ob vsem tem pa seveda ne gre zanemariti tudi psihološkega učinka ob predvideni rasti cene Bitcoina. Če bo namreč dovolj veliko število investitorjev predvidevalo rast cene, bodo decembra seveda kupili večje število te digitalne valute in posledično dvignili njegovo ceno. Zanimivo bo torej opazovati ali se bo ta sezonski trend materializiral tudi v zadnjem letošnjem četrtletju.

 9. Terminske pogodbe tudi za Ethereum

  10 september 2018

  Lastniki ene največjih svetovnih borz za opcijske posle Chicago Board Options Exchenge (CBOE) in hkrati ene največjih svetovnih borznih holdinških družb, želijo konec leta začeti trgovanje s terminskimi posli za Ethereum. Gre za isto družbo, ki je lani decembra začela trgovanje s terminskimi pogodbami za Bitcoin. Terminske pogodbe predstavljajo dogovor o nakupu in prodaji sredstev na določen datum v prihodnosti po določeni ceni in vlagateljem omogočajo, da špekulirajo pri recimo ceni Bitcoina, ne da bi imeli v lasti en sam Bitcoin. Tom Lee, partner pri Fundstrat Global Advisors, je prepričan, da bi zaradi trgovanja s terminskimi pogodbami, cena Ethereuma lahko sledila podobni poti kot jo je bilo zaslediti pri Bitcoin-u. Po uradni predstavitvi terminskih pogodb na Bitcoin, sredi novembra lanskega leta, je njegova cena začela močno naraščati in pet dni po prvem uradnem začetku trgovanja s terminskimi posli dosegla tudi svojo najvišjo vrednost 19.716 $ (16. dec.). Kaže, da bo jesen na trgu kriptovalut zelo dinamična.

 10. Nemška borza se spogleduje s tehnologijo blockchain

  05 september 2018

  Finextra, vodilni neodvisni vir novic in informacij za svetovno skupnost finančnih tehnologij, je pred kratkim objavil novico, da je nemška delniška družba Deutsche Börse (DB) ustanovila namensko enoto za blockchain in kripto premoženje. Na novo ustanovljena enota "DLT, kripto premoženje in nove tržne strukture" bo sestavljala 24-članska ekipa, ki jo bo vodil Jens Hachmeister. Preučila bo potencialni moteč vpliv, ki bi ga nova tehnologija lahko imela za infrastrukturo obstoječih finančnih trgov, razvijala pa bo tudi novo izdelke s katerimi bodo poskušali izboljšati obstoječo ponudbo. Jens Hachmeister je izpostavil, da bi blockchain lahko spremenil in racionaliziral številke tradicionalne segmente v vrednosti verigi družbe Deutsche Börse, vključno s funkcijami kot so registracija v pred borzno kotacijo (pre-IPO), trgovanje in denarna poravnava (kliring) ter skrbništvo. Tako ne preseneča podatek, da je družba Deutsche Börse nedavno investirala milijon evrov v HQLAx, na blockchain tehnologiji temelječega ponudnika likvidnosti. Omenjena investicija je bila posledica skupne pobude obeh strank z namenom, da razvijeta platformo za posojanje vrednostnih papirjev, ki bo temeljila na blockchain tehnologiji in platformi Corda.

 11. Kriptovalute se prebujajo

  18. julij 2018

  Trg kriptovalut, je bil zadnje pol leta v padajočem trendu in kar ni mogel najti podporne meje od katere bi se lahko pognal v ponovno rast. Padajoči trend so spremljale vse vrste negativnih novic, ki jih tudi novice o številnih novostih pri nekaterih kriptovalutah, niso mogle preglasiti. Trg je potreboval močno vzbodbudo. In jo je dobil z objavo novice, da so pri BlackRock, največji družbi za upravljanje premoženja (6,3 milijarde ameriški dolarjev), ustanovili ekipo, ki bo preučila možnosti, kako kar najbolje izkoristiti trg kriptovalut in sam blockchain. To je potisnilo Bitcoin v ponovno rast in ceno v samo treh dneh dvignilo za 18 %. Dogajanje je zelo zanimivo tudi z vidika tehnične analize, saj je cena Bitcoina prebila padajočo trendno črto. So institucionalni investitorji končno pripravljeni za vstop na trg kriptovalut? Če je temu tako in bo iz ostalih naložbenih sektorjev (delnice, obveznice, nepremičnine), na trg kriptovalut kapnil samo delček kapitala, se bodo stvari začele odvijati zelo hitro in silovito.

 12. Malta popularizira kriptovalute

  16. julij 2018

  Malta je država, ki je zelo naklonjena kriptovalutam in napredku pri prevzemu tehnologije blockchain. Nedavno je tako podjetje MoonZebra v tej mali, otoški državi v južni Evropi, postavilo prvi dvosmerni avtomat za Bitcoine. Avtomat interesentom omogoča gotovinski nakup in prodajo dveh kriptovalut, Bitcoina in Litecoina. Na ta način se investitorji, po mnenju podjetja MoonZebra, izognejo težavam pri trgovanju v menjalnicah, računalniškim vdorom, zlorabi občutljivih osebnih informacij in ostalim kibernetskim kaznivim dejanjem. In kako avtomat pravzaprav deluje? Zelo podobno bančnemu avtomatu: najprej investitor deponira denarno valuto, vpiše javni ključ svoje digitalne denarnice in nato v svojo elektronsko denarnico dobi izbrano kriptovaluto. Seveda je možna tudi obratna pot, konverzija iz kriptovalute v fiat, denarno valuto. Podjetje, ki izdeluje avtomate računa na vse segmente prebivalstva, saj je nakup kriptovalute možno opraviti že s 50 evri. Malta pa seveda ni edina država, ki sledi tehnološkemu napredku v kripto svetu, saj je podobne avtomate mogoče srečati tudi v več ameriških in evropskih mesti

 13. IOTA pomaga izboljšati svet

  12. julij 2018

  V naslednjih petih letih bo sedem evropskih mest (Trondheim, Limerick, Alba lulia, Pisek, Sestao, Smolyan in Voru) eksperimentiralo z uporabo digitalnih storitev, ki bodo vključevalE blockchain in »peer-to-peer« tehnologijo. Projekt bo vreden 30 milijonov evrov, od katerih bo 2/3 finančnih sredstev prišlo od Evropskega raziskovalnega in inovacijskega programa imenovanega Horizon 2020, tretjino pa bodo dodali projektni partnerji. Eden izmed zanimivih partnerjev tega projekta bo tudi IOTA Foundation, katerega predstavnik meni, da so »pametna mesta« ena najhitreje rastočih medsektorskih področij inovacij, katerih ekosistemi združujejo mobilnost, energijo in podatke. In v tem vidijo svojo poslovno priložnost tudi pri IOTA Foundation kjer verjamejo, da bo zanje možnost raziskav in prikaz uporabnosti IOTA (kriptovalute) v »pametnih mestih« širom po Evropi, izjemno dragoceno. Cilj programa +CityChange je pomagati mestom, ki sodelujejo pri omenjenem projektu, do leta 2050 doseči trajnost pri zagotavljanju 100 % obnovljivih virov in ničelne emisije (CO2). Uporaba blockchaina pri reševanju našega planeta, bi lahko bila trenutno najpomembnejša uporaba te tehnologije.

 14. Centralne banke in kriptovalute

  22. junij 2018

  Konec lanskega leta je Peter Smith, izvršni direktor podjetja Blockchain, napovedal, da bo letošnje leto prvo leto, ko bodo centralne banke v svoji bilanci stanja imele digitalne valute. Dejal je, da bodo banke, kot del svojih rezerv, najverjetneje kupile Bitcoin in Ethereum. Namero centralnih bank po nakupu digitalnih valut je nakazal tudi Eugene Etsebeth, nekdanji centralni bankir pri South African Reserve Bank ko je dejal, da bodo kriptovalute izpolnile nove zahteve kot »digitalno zlato«. Dodal je še, da bodo Bitcoin in ostale kriptovalute postale največja mednarodna valuta glede na tržno kapitalizacijo. In kaj se je zgodilo pred kratkim? V Kanadi je med 8. in 9. junijem potekal 44. vrh sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav na svetu (G7). Med ostalimi pomembnimi gospodarskimi, političnimi in socialnimi temami, so se dotaknili tudi kriptovalut in se dogovorili, da imajo lahko centralne banke, v svoji bilanci stanja, tudi kriptovalute. In marsikatera centralna banka že razmišlja tudi o izdaji svoje digitalne valute. Med zanimivejšimi državami v katerih centralne banke delujejo v smeri izdaje lastne kriptovalute so: Združeni Arabski Emirati, Saudova Arabija, Kitajska, Rusija, Japonska, Švedska, Venezuela in Izrael. Svoje je k tej temi dodala tudi Banka za mednarodne poravnave (BIS), ki priznava, da kriptovalute v določenih nišah finančnega sistema lahko izboljšajo njegovo učinkovitost.

 15. Prihaja trgovalni par btc/eur

  15. junij 2018

  Ena izmed vodilnih menjalnic kriptovalut Binance planira predstavitev novih trgovalnih parov med kriptovalutami in denarnimi(fiat) valutami. Menjalnica bo za ta namen odprla novo trgovalno platformo v poslovalnici, ki bo locirana na Malti in bo registrirana po »kriptovalutam prijaznih zakonih« otoka. Nova platforma, naj bi z namenom razširitve ponudbe, najprej ponudila trgovalni par med Bitcoinom in evro valuto (BTC/EUR). Menjalnica naj bi v to smer že naredila prvi korak z odprtjem bančnega računa pri malteški banki. Binance želi svoje poslovanje razširiti še na Kanalske otoke, njen direktor pa je v razgovorih tudi z oblastmi in bankami na Tajvanu. Prej omenjena menjalnica kriptovalut je vodilna po obsegu dnevnega trgovanja z nekaj več kot 1,3 milijardami ameriških dolarjev in trenutno ponuja več kot 350 trgovalnih parov, večinoma nasproti Bitcoinu (BTC) in Ethereumu (ETH). Poleg tega ima menjalnica lasten žeton (BNB) s katerim je moč trgovati proti številnimi, manj priznanimi žetoni. Njegova trenutna vrednost je dobrih 15 ameriških dolarjev.

 16. Kriptovalute in nov, naraščajoči trend

  04. junij 2018

  Cena Bitcoina je bila pred dobrim letom dni (24. maj) 2.250 ameriških dolarjev in takrat je marsikdo menil, da je njegova cena previsoka in da je prej omenjena kriptovaluta v balonu. Njegova cena je kasneje dosegla vrednost 19.343 ameriških dolarjev in leto dni kasneje našla dno pri vrednosti 6.914 ameriških dolarjih. Torej je trenutna cena Bitcoina, kljub 64 % padcu vrednosti, še vedno več kot 330 % višja od tiste pred letom dni! Napovedi analitikov so, da naj bi v prihodnje na trg kriptovalut vstopili tudi institucionalni vlagatelji. Nekaj zanimivih podjetij je že pridruženih kriptosvetu: MoneyGram, Walmart, Santander, PwC, Facebook, Goldman Sachs, JP Morgan,… Več, ko bo v kriptosvetu znanih imen, lažje se bodo za vstop na ta trg odločili tudi veliki investitorji. Ko bo prvi večji investitor naredil tak korak, je pričakovati t.i. FOMO efekt (Fear Of Missing Out – strah pred tem, da bi nekaj zamudili). Da bi bili pred ostalimi, bodo novi investitorji poskušali prehiteti obstoječe vlagatelje tako, da bodo začeli investirati več od njih. To bo posledično sprožilo verižno reakcijo, ki bi lahko na trg kriptovalut pripeljala celo do 10 milijard ameriških dolarjev novega denarja. Po mnenju Dana Moreheada, ustanovitelja Pantera Capital, enega največjih hedge skladov na trgu kripto valut, bi morali investitorji izkoristiti trenutne relativno nizke cene kriptovalut, v kolikor želijo biti udeleženi pri visokih dobičkih, ki bodo prišli z naslednjim naraščajočim trendom.

 17. Prihaja nova menjalnica kriptovalut

  17. maj 2018

  V času, ko je na trgu kriptovalut že preko 1600 različnih žetonov, je za menjalnice velik izziv kako investitorjem ponuditi čim večje število trgovalnih parov. No, na sceno prihaja podjetje, ki obljublja prav to in še več. Na prvi pogled gre za običajno menjalnico, ki pa bo ponujala investitorjem zanimivo rešitev pri trgovanju. Vedno, ko bo na platformo vneseno naročilo, bo program analiziral vse ostale kripto menjalnice za izbrani trgovalni par in poiskal najboljšo možno ceno. To je pomembno zato, ker se cene za enak trgovalni par med kripto menjalnicami razlikujejo. Poleg tega bo menjalnica investitorjem omogočala prenos digitalnih valut v t.i. hladne denarnice takoj po izvršenem naročilu. To bo povečalo varnost investitorjevega premoženja saj kriptovalute ne bodo shranjene na platformi. Menjalnica obljublja tudi nižje trgovalne stroške v primerjavi z obstoječimi menjalnicami, možno pa bo direktno investirati tudi v ICO projekte. Platforma torej ne bo tipična digitalna menjalnica, temveč bo hkrati tudi posrednica pri poravnavi naročil (arbitraža) pri kateri bodo združene najboljše lastnosti menjalnic, borznoposredniških hiš in aplikacij za takojšnje trgovanje.

 18. Ripple, najboljša rešitev za čezmejna plačila

  02. april 2018

  "To pomlad, če nas ne bo nihče prehitel, bomo prva velika "maloprodajna" banka, ki bo izvajala čezmejna plačila po obsegu z blockchain tehnologijo", je nedavno objavil Nathan Bostock, direktor banke Santander. Kot njihov poslovni partner pri tem projektu nastopa Ripple, tretja najbolj popularna kriptovaluta oziroma istoimensko odprto plačilno omrežje. Poskusna aplikacija je pokazala, da se s tehnologijo Ripple finančni transferji lahko poravnajo v manj kot 24 urah, medtem ko tradicionalni ponudniki čezmejnih plačil za to potrebujejo več dni. To ne preseneča, če vemo, da hitrost Ripple transakcij pri obdelavi dosega 50 tisoč transakcij v sekundi, kar je več kot dvakratna hitrost obdelave transakcij pri plačilnem sistemu VISA. Tudi stroškovno so te transakcije za stranke seveda veliko ugodnejše od tradicionalnih, saj izključujejo posrednika. Poleg banke Santander se zato s tehnologijo Ripple spogleduje več kot 100 finančnih institucij po svetu, med njimi tudi MoneyGram in Western Union.

Kontaktirajte nas

Hvala. Kontaktiramo vas v najkrašjšem možnem času

Oops! Nekaj se je zalomilo. Prosimo poskušajte kasnjeje.